Vloertegels laten leggen

Vloertegels laten leggen doe je door een specialist in te schakelen. Een specialist heeft ervaring en weet hoe hij of zij vloertegels moet leggen. Daarom laat je vloertegels leggen. Natuurlijk zit er een extra prijskaartje aan vloertegels laten leggen. Dat heeft te maken met de arbeid die verricht wordt. Je betaalt dus niet alleen voor de vloertegels, maar ook voor het vloertegels laten leggen. Daar krijg je dan wel een goed gelegde vloer voor terug waar je nog jaren van kunt genieten.

Kies je vloertegels

Voordat je vloertegels gaat laten leggen, zul je een keuze moeten maken voor je vloertegels. En dat is niet gemakkelijk, want er zijn veel verschillende soorten vloertegels te vinden. Van soorten en kleuren tot afwerkingen en formaten. En dan moet je ook nog bedenken hoe je de vloertegels gelegd wil hebben. Voor vierkante tegels is dit niet zo moeilijk, maar als je rechthoekige of anders gevormde tegels hebt, zijn er veel meer opties. Wil je de tegels bijvoorbeeld in de lengte of in de breedte? Voordat je de tegels gaat laten leggen, is het handig dit al te bepalen.

Unieke vloertegels

Wil je een unieke vloer en geen saaie vierkante of rechthoekige, eenkleurige tegels? Kijk dan eens naar Portugese of Marokkaanse tegels. Dit soort tegels zijn beschilderd en worden vaak zelfs met de hand geschilderd. Marokkaanse tegels worden vaak ook nog met de hand gekleurd, waardoor iedere tegel een unieke kleur heeft. Ook kun je zeshoekige tegels of tegels met andere vormen overwegen om je vloer een unieke uitstraling te geven. Dat werkt zelfs als je kiest voor een neutrale tint grijs of bruin voor je vloer.

Vloerverwarming of niet

Wat voor tegels je ook kiest voor je vloer, ze zijn over het algemeen zeer geschikt voor vloerverwarming. Dat is omdat tegels goede geleiders zijn. Daardoor blijven ze in de zomer ook weer heel goed koel. Erg voordelig dus, maar als je geen vloerverwarming hebt, zijn de tegels in de winter ook koud. Dat is minder prettig. Je kunt dus bij het laten leggen van je vloertegels direct vloerverwarming overwegen. Het is een extra investering, maar het is het vaak zeker wel waard.

Egaliseren van de vloer

Voordat tegels gelegd kunnen worden, moet de vloer geëgaliseerd worden. Zeker bij grotere tegels is dit heel belangrijk. Ook voor andere vloeren moet dit overigens gebeuren, maar tegels zijn natuurlijk vrij dikke en grove oppervlakken. Een vloer die niet egaal is kan voor uitstekende hoeken in je tegels zorgen en dat loopt niet bepaald prettig. Daarom is het egaliseren van de vloer voor het vloertegels laten leggen zo cruciaal. Vaak wordt dit ook gedaan door het bedrijf of de vakspecialist die jouw vloertegels komt leggen. Controleer dit wel, voordat je tegels gelegd worden op een vloer die niet egaal gemaakt is.

Waarom niet zelf doen?

Dat is precies waarom je beter niet zelf kunt beginnen aan het leggen van je vloertegels. De kans is te groot dat je dan je tegels niet netjes legt. Zeker als je het combineert met vloerverwarming. Vloerverwarming is natuurlijk een klus van een heel ander kaliber dat ook secuur uitgevoerd moet worden. De plaatsing van vloertegels daarboven is dan ook een klus die op de juiste manier gedaan moet worden. Het is allemaal werk dat risico’s met zich meedraagt wanneer het niet precies goed gedaan wordt. Dan heb je weinig aan je vloerverwarming of zit je met scheef gelegde tegels in je huis. Dat soort dingen wil je allemaal voorkomen en daarom kun je het beter niet zelf doen.