Metrotegels

Vooral in badkamers kun je metrotegels tegenkomen. Ze zijn soms helemaal hip en dan verzwakt de trend weer, maar ze lijken om de paar jaar terug te komen. Je kunt ze daarmee tijdloos noemen, maar in de periode tussen de trends vinden veel mensen het weer achterhaald om metrotegels te gebruiken. Metrotegels zijn rechthoekige tegels van 10 bij 20 centimeter. Ze hebben een idee van reliëf omdat ze aan de hoeken schuin aflopen of de illusie wekken dat te doen.

Toepassing

Metrotegels zie je voornamelijk in badkamers. Meestal is de metrotegel dan ook een badkamertrend. Maar ook in keukens worden vaak genoeg metrotegels ingezet. Bijvoorbeeld als spatplaat achter de kookplaat. Het zijn dus in ieder geval wandtegels. Op de vloer kun je geen metrotegels plaatsen. Je kunt metrotegels ook in je slaapkamer of woonkamer plaatsen, maar daar voelen weinig mensen echt iets voor. In een badkamer, toiletruimte, wasruimte of keuken komen metrotegels het best tot hun recht. Daar zie je ze dan ook het vaakst.

Voordelen

Metrotegels zijn keramische tegels met veel voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld goed bestand tegen water. Dat maakt ze ook zo geschikt en dus populair voor gebruik in badkamers en andere natte of vochtige ruimten. Ze zijn daarnaast slijtvast en bestand tegen vlekken. Vooral dat laatste werkt weer heel goed in de keuken. Ze zijn bestand tegen hitte, maar dat geldt voor veel andere tegels ook. Vooral zijn metrotegels onderhoudsarm. Je hoeft ze alleen af en toe schoon te maken. En dat gaat heel gemakkelijk. De meeste tegels zijn onderhoudsarm.

Nadelen

Een nadeel van metrotegels is dat je met voegen te maken hebt. De tegels hebben zelf allerlei voordelige eigenschappen voor in je badkamer, maar de voegen zijn natuurlijk niet de tegels. Voegen zijn gevoeliger voor het vocht en drogen minder snel dan de metrotegels zelf. Ook zijn metrotegels niet voor ieder interieur geschikt. In de richting stoer, industrieel of modern komen ze goed tot hun recht, maar als je naar lieflijker of landelijker neigt in je interieurstijl, dan zijn metrotegels niet de beste optie. Dat is vooral iets om over na te denken als je vaak wisselt van stijl of je huis nog moet verkopen.

Kleuren

Metrotegels hebben een vaste vorm, maar zijn wel verkrijgbaar in talloze kleuren. Meestal zijn metrotegels wit. Die zul je ook het meest zien. Maar ook zwarte metrotegels kun je vinden. En daarnaast nog een heleboel andere echte kleuren. De afwerking van de tegels kan glad of mat zijn en ruw of zacht. Dit zijn allerlei overwegingen die je nog kunt maken in je metrotegels, los van het standaardformaat. Er is dus meer dan genoeg variatie binnen de metrotegels om ze naar jouw smaak te maken.

Voegen

De meeste mensen zullen voor een neutrale kleur tegels kiezen. De voegen hebben ook een neutrale kleur. Dit hoeft alleen niet dezelfde kleur te zijn als de metrotegels. Je creëert door een andere kleur voegen een heel andere uitstraling dan door te kiezen voor dezelfde kleur voegen. Kies je voor een volledig witte tegelmuur met witte voegen, of ga je juist voor witte tegels met grijze voegen om het idee van diepte aan te brengen? Die mogelijkheden heb je met metrotegels.