Portugese tegels

Je bent vast bekend met Portugese tegels, of je nu al wel of niet een keer in Portugal bent geweest. Het zijn die gekleurde tegeltjes met allerlei patronen en printjes. Je ziet ze in Portugal op en in huizen. Maar ook steeds vaker in Nederland. Met Portugese tegels kun je namelijk heel gemakkelijk je huis opfleuren. Meestal is dat voor de buitenkant van je huis helaas geen optie, maar in je huis kun je Portugese tegels zeker inzetten. We vertellen je hier meer over de tegeltjes.

Toepassing Portugese tegels

Portugese tegels kunnen dus aan de buitenkant van je huis, maar je kunt ze ook als vloertegels gebruiken. Het levert dan een zeer fleurige vloer op. Dat kan zowel binnen als buiten. Veel mensen kiezen voor Portugese tegels in hun badkamer of keuken. Je kunt ze op de vloer laten leggen, of juist tegen de wand. Het geeft hoe dan ook extra sfeer, zeker als je een wat kleine badkamer of keuken hebt. Portugese tegels zijn natuurlijk ook heel goed te combineren met rustigere tegels. Je hoeft niet je gehele wand of vloer met Portugese tegels te beleggen.

Keramische of cementtegels

In principe zijn Portugese tegels beschilderde cementtegels. Maar hoewel dit de oorsprong is van hoe de tegels gemaakt worden, wordt er nu in sommige gevallen ook gekozen voor bijvoorbeeld keramische tegels met vergelijkbare beschildering. Je kunt overwegen of je de originele cementtegel wil of de wat praktischere keramische tegel. Een cementtegel is een klassieke Portugese tegel, waar een keramische tegel een in Portugese stijl beschilderde tegel is.

Handgeschilderd of massaproductie

Behalve het materiaal van de tegel, kun je je ook nog afvragen hoe je de beschildering wil hebben. Natuurlijk zijn er een hoop Portugese tegels te vinden die in massaproductie worden bedrukt. Iedere tegel heeft dan precies dezelfde print. Maar er worden ook nog steeds Portugese tegels met de hand beschilderd. Daarmee weet je zeker dat je een unieke set tegels hebt. Je kunt je voorstellen dat het verschil in deze varianten ook terug te zien is in de prijs die je per vierkante meter of tegel moet betalen. Dat is een afweging die je moet maken als je handgeschilderde Portugese tegels wil in huis.

Impregneren niet altijd nodig

De originele, handgeschilderde cementtegels moeten geïmpregneerd worden. Daarmee voorkom je dat vuil en vocht in de tegels kunnen trekken. Pas dan zijn ze ook goed geschikt als vloertegels of voor in vochtige ruimtes. Anders beschadigen de tegels en gaan ze niet lang mee. Voor keramische Portugese tegels is dit weer niet nodig. Bovendien zijn keramische tegels beter bestand tegen vlekken, krassen en zuren. Cementtegels zijn hier dus wel gevoelig voor, maar na behandeling zijn ze dit weer niet zo zeer.

Onderhoud?

Het onderhoud van je Portugese tegels is dus geheel afhankelijk van alle keuzes die je maakt. Ga je voor cement of keramiek? Geïmpregneerd of niet? Geglazuurd of niet? Veel tegels zijn te behandelen om ze bestand te maken tegen allerlei invloeden zoals vocht en beschadigingen, maar ook tegen vuil. Impregneren is daar een optie van. Als je kiest voor cementtegels en deze niet laat behandelen, dan zullen je Portugese tegels niet lang meegaan. Maar keramische Portugese tegels hebben weer het nadeel dat ze kunnen breken, met name als je ze voor de vloer gebruikt.