Vloertegels in de specie

Vakmanschap vloertegels leggenWil je de vloertegels in de specie leggen, bijvoorbeeld omdat je in een nieuwbouwwoning woont? Houd rekening met een aantal zaken, die ervoor zorgen dat je uiteindelijk vloertegels kunt leggen waar je jaren plezier van zal hebben. Het is onder andere van belang om goed te kijken naar de constructie van de draagvloer en de laagdikte hiervan. Is er sprake van een vloer van minder dan 3cm? Zorg er dan voor dat je deze eerst goed behandelt. We gaan uit van een ondergrond zonder de tegels, waar je vervolgens bijvoorbeeld een cementdekvloer op kunt plaatsen. Daarna kun je de vloertegels in de specie leggen. Indien je te weinig ruimte hebt voor een dergelijke dekvloer kun je de vloertegels in de mortel leggen.

offerte aanvragen

Vloer met vloerverwarming

Ga je vloertegels leggen en maak je gebruik van vloerverwarming? Houd er dan rekening mee dat hier net wat andere richtlijnen voor gelden, aangezien we in de standaard situatie niet uitgaan van deze verwarming. Het is in dat geval van belang om minimaal 5cm aan laagdikte aan te houden. Strikt genomen dien je gebruik te maken van 6cm, maar indien je werkt met bewapeningsvezels is een procent minder doorgaans ook geen probleem. Je kunt vervolgens vloertegels in de specie leggen, waardoor je een zeer degelijk en strak geheel kunt creëren.

Vervolgens kun je de vloer uitzetten. Let in ieder geval goed op de hoogte van de voordeurdorpel, om na te gaan of de vloer niet te hoog komt te liggen. De deur draait naar binnen open en dient dus geen problemen op te leveren met het oog op de tegels. Leg je de nieuwe tegelvloer op een bestaande vloer? Kijk dan ook goed naar de hoogte van bijvoorbeeld de keuken en een hangend toilet. Je kunt op die manier vloertegels in de specie leggen, zonder dat dit onverwachte problemen op zal leveren.

Vloertegels leggenDe vloer leggen

Je kunt de vloer storten zodra je goed naar al deze elementen hebt gekeken, om de vloertegels in de specie te leggen. Bepaal de juiste mengverhouding tussen zand en cement, om de vloer goed aan te brengen. Per deel cement gebruik je ongeveer 4 delen zand en daarnaast kun je eventueel werken met bewapeningsvezels. Heb je de vloer helemaal gesmeerd? Leg er dan planken overheen om er overheen te kunnen lopen en de vloer te laten ‘werken’.

Vloertegels inkloppen

Je kunt daarna de vloertegels in de specie leggen. Je doet dit in een mengsel van water en cement of toeslagmiddel, door dit met een getande lijmkam goed te verdelen. Bepaal eerst een geschikte verdeling van de tegels over de kamer en leg deze vervolgens aan een draad in een baan. Gebruik een tegelsnijder om passtukken te creëren en zaag hoeken uit met een haakse slijper voorzien van een diamantzaagblad.

Prijs tegels leggenVloertegels leggen en schoonmaken

Zodra de vloertegels in de specie liggen, kan je al direct beginnen met schoonmaken door de specie en het cementwater gelijk te verwijderen. Dit kan later ook, maar door er vroeg bij te zijn bespaar je jezelf veel werk. Heb je de gehele vloer gelegd, dan kun je (afhankelijk van de kleur voeg die je gebruikt ) eventueel al direct gaan voegen.

offerte aanvragen