Mozaïek tegels

Mozaïek tegels zijn een mooie manier om een speelse en gevarieerde uitstraling te geven aan je wand of vloer, zonder dat je veel met verschillende kleuren hoeft te werken. Mozaïek tegels zijn er in talloze varianten. Het is een manier van stenen of glas zodanig plaatsen, dat er een patroon ontstaat. Je kunt dit tegenwoordig ook in je huis doen. Dit kan zowel op de vloer als op de muur. Mozaïek tegels hebben het grote voordeel dat ze neutraal qua kleur en look zijn, maar door het mozaïek toch een unieke uitstraling geven aan een ruimte.

Materialen

Mozaïek tegels kunnen van talloze materialen zijn. Er kan bijvoorbeeld gewerkt worden met glas, maar dat is minder prettig als het om je vloer gaat. Daar wordt vaker gewerkt met varianten van steen. Dit kunnen grote tegels of juist kleine steentjes zijn. Mozaïek kan met van alles, maar voor mozaïek tegels zijn de opties wat beperkter. En kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van kiezelsteentjes, marmer of porselein. Maar ook andere keramische of natuurstenen materialen kunnen ingezet worden voor mozaïek tegels.

Vorm

De vorm van mozaïek tegels kan ook van alles zijn. Wat deze tijd veel gezien wordt is een serie van hexagoon tegels. Dit zijn zeshoekige tegeltjes die aan elkaar geplaatst worden. Maar je kunt ook werken met andere vormen, zoals rechthoekige tegels – van een gewone rechthoek tot bijna sprietjes aan tegels. Ook simpele vierkante tegels, al dan niet gedraaid tot ruitvorm, kunnen ingezet worden als mozaïek tegels. Of ga juist voor ronde tegels, zelfs dat is mogelijk. Tot slot bestaan er kiezel mozaïek tegels. Zo is er voor iedereen wel iets te vinden.

Kleur

Omdat je bij mozaïek tegels vaak met een serie van dezelfde soort tegels werkt, is het heel gemakkelijk om kleur toe te passen. Je kunt bijvoorbeeld een paar anderskleurige tegels in je mozaïek tegels laten plaatsen. Daarmee fleur je heel simpel een muur of vloer al op. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je koopt bijvoorbeeld drie sets van de ene kleur tegels en één set van een andere kleur. Je hoeft dan alleen nog te bepalen waar de anderskleurige tegels op de muur of vloer geplaatst moeten worden. Zo maak je gemakkelijk een unieke vloer of wand.

Toepassing

Mozaïek tegels kunnen dus zowel op de vloer als tegen de wand. Vaak worden ze gebruikt in badkamers of op toiletten. Het is voor een kleine ruimte een mooie manier om het meer sfeer te geven, zonder de ruimte bedrukkend aan te laten voelen door drukke prints of felle kleuren. Mozaïek tegels kun je ook buiten gebruiken. Dan is het wel zaak dat je voor materiaal kiest dat bestand is tegen weersomstandigheden zoals regen en vorst. Alleen dan kun je de mozaïek tegels ook buiten gebruiken. Tegels in de badkamer moeten natuurlijk ook goed vochtwerend zijn.

Op een matje

Mozaïek tegels kun je los naast elkaar plaatsen, maar er zijn ook mozaïek tegels met kleinere steentjes die al op een matje vastgezet zitten. Die matjes plaats je dan op de muur of wand. Voor grotere tegels waar je zelf een mozaïek patroon mee kunt maken, is dit niet nodig. Kleine steentjes individueel op de muur of vloer plaatsen is een zeer arbeidsintensief werk. Je kunt hier iemand voor inschakelen, maar je mag dan ook uitgaan van een hoge rekening. Dan zijn matjes met al geplaatste kleinere steentjes een budgetvriendelijke optie voor mozaïek tegels.