Plavuizen

Plavuizen kunnen allerlei soorten vloeren zijn. Het zijn tegels die voor de vloer worden gebruikt. Dit kan zowel binnen als buiten zijn. Plavuizen zijn er dan ook in allerlei uitvoeringen te vinden. Het is verstandig om plavuizen voor binnen en voor buiten uit elkaar te houden. Buitentegels zijn namelijk vaak ruwer en als je daar tegels voor binnen voor gebruikt, kan het gevaarlijk worden. Plavuizen kunnen allerlei materialen hebben, maar het zijn altijd gebakken tegels. En plavuizen hebben een hoop voordelen.

Voordelen

Ze zijn bijvoorbeeld gemakkelijk schoon te maken. Met een wekelijkse schoonmaak met een zacht sopje ben je al klaar. Dat betekent dus geen agressieve schoonmaakmiddelen. Met een wekelijkse schoonmaak zijn plavuizen zeer onderhoudsarm. Ook zijn ze goed geschikt voor vloerverwarming. Dat is omdat tegels een goede geleider van warmte zijn. Je kunt dus op mooie tegels genieten van warme voeten wanneer je kiest voor plavuizen.

Behalve dat de tegels gemakkelijk in onderhoud zijn en een goede optie voor vloerverwarming, zijn plavuizen ook nog heel duurzaam. Ze gaan een lange tijd mee zonder te beschadigen. Dat komt omdat gebakken tegels zeer hard zijn. Daardoor zijn ze bestand tegen allerlei mogelijke slijtage. Ze slijten bijna niet. Ook zijn plavuizen tegels krasvast. Dat betekent dat er geen krassen op de tegels vormen. Wat daarnaast ook prettig is, is dat plavuizen kleurvast zijn en bestand tegen vlekken. Je tegels blijven er dus jarenlang hetzelfde uit zien terwijl ze ook nog stevig blijven.

Verschillende soorten

Een ander voordeel is dat er talloze soorten plavuizen zijn. Bijna alle soorten stenen tegels kunnen plavuizen zijn. Terracotta, gres, keramiek en cement kunnen bijvoorbeeld plavuizen zijn. Plavuizen hoeven niet eens te ogen als gebakken tegels. Er is vaak een mogelijkheid om te kiezen voor betonlook of houtlook plavuizen. Je kunt zo geheel je eigen smaak plavuizen uitkiezen en profiteren van alle voordelen van plavuizen. Of dat nu een basic eenkleurige tegel is of juist iets met structuur of meerdere kleuren. Met plavuizen kun je echt alle kanten op.

Plavuizen zijn dus absoluut veelzijdig. Het idee van plavuizen is dat tegels worden gebakken. Doordat de tegels gebakken worden, trekken de poriën van de tegels dicht. Daarmee kan er geen vocht meer door de tegels sijpelen en worden ze een stuk steviger. Ze geleiden warmte van vloerverwarming dan nog steeds goed. Omdat plavuizen niet één soort materiaal hoeft te zijn, kun je zo veel kanten op met plavuizen. Wel kun je bij ieder soort mooi combineren met vloerverwarming en heb je te maken met onderhoudsarme tegels.

Nadelen

Natuurlijk hebben plavuizen niet alleen maar nadelen. Veel nadelen zijn afhankelijk van welk soort tegels je kiest. Wat wel een universeel nadeel kan zijn wanneer je kiest voor plavuizen, is dat je te maken hebt met tegels. Tegels zijn van zichzelf niet bepaald warm. In combinatie met vloerverwarming is dit heerlijk, maar als die uit staat of je hebt die niet, dan kunnen de tegels vrij koud aanvoelen. Dat is een stuk minder prettig. Je kunt je dus afvragen of je tegels wil als je geen vloerverwarming hebt of wil.

Hoewel je veel opties hebt, ook in de kleuren, wordt er vaak gewerkt met een glazuurlaag op de tegel om de gewenste kleur te bereiken. De tegel is bestand tegen kleurveranderingen, krassen en beschadigingen, maar de glazuurlaag vaak niet. Dat betekent dat deze laag, die soms bepalend is voor hoe je plavuizen eruit zien, wel gevoelig is voor beschadigingen.