Cementtegels

Met cementtegels geef je extra kleur en sfeer aan je huis. Cementtegels kunnen op de vloer gebruikt worden, maar je kunt ook cementtegels aan de wand nemen. Cementtegels klinken daar misschien aan de zware kant voor, maar ze kunnen ook heel klein gemaakt worden. Dan is het misschien minder vreemd om te denken aan cementtegels voor aan de wand. De tegels worden over het algemeen beschilderd of bedrukt met een patroon. Daarmee zijn het veelzijdige tegels die bij ieder interieur aan kunnen sluiten. Bovendien hebben cementtegels een lange levensduur.

Hoe worden cementtegels gemaakt?

Cementtegels worden gemaakt met een mix van marmer, cement en pigment. Het is een proces dat al jarenlang hetzelfde wordt uitgevoerd. Wie kiest voor cementtegels, kiest dus hoe dan ook voor authenticiteit. De tegels worden op ouderwetse wijze geproduceerd. Dat is niet achterhaald of minder goed. Het proces werkt gewoon zeer goed. Het levert stevige tegels op. En die tegels kunnen weer mooi beschilderd of bedrukt worden, zodat het geheel past bij jouw smaak of interieur. Wel moeten cementtegels daarna nog behandeld worden. Daar komen we later op terug.

Portugese en Marokkaanse cementtegels

Cementtegels worden dus beschilderd. Dat kan in allerlei varianten, maar dat zien we vooral in Portugese cementtegels en Marokkaanse cementtegels. Deze lijken misschien op elkaar, maar zijn niet geheel hetzelfde. Bij Portugese tegels zijn de patronen minder gedetailleerd, waar Marokkaanse tegels dus een heel gedetailleerd patroon hebben. Ook hebben Marokkaanse tegels een glanzende afwerking, terwijl Portugese tegels juist een matte afwerking hebben.

Over het algemeen worden dezelfde kleuren gebruikt voor de tegels. Maar je zou ook kunnen kiezen voor zwart-wit beschilderde tegels. Er zijn talloze prints en patronen te vinden, en hoewel ze vaak onder Marokkaans of Portugees geschaard worden, zijn de patronen vooral uniek.

In de badkamer

Als je cementtegels in de badkamer wil, zullen deze wel geïmpregneerd moeten worden. Dit is sowieso een goed idee voor de cementtegels. Cementtegels zijn namelijk poreus. Dat wil zeggen dat vocht en vuil vrij gemakkelijk de tegels in kan trekken. Als je de tegels laat impregneren, zijn ze daar tegen bestand. Dan kunnen ze heel goed toegepast worden in natte en vochtige ruimtes. Maar ook als je cementtegels voor je vloer wil gebruiken, is het fijn om ze te laten impregneren tegen het vuil.

Handbeschilderd

Cementtegels worden meestal handbeschilderd. Dit kun je als voordeel en als nadeel beschouwen. Als je veel waarde hecht aan perfecte symmetrie en exact dezelfde tegels wil op je wand of vloer, dan is dit een nadeel. Bovendien betaal je natuurlijk voor zulk arbeidsintensief handwerk. En een hogere prijs vindt niemand leuk. Wel geven handgeschilderde cementtegels een unieke look. Iedere tegel is als geen ander en je zal ze niet bij iemand anders thuis vinden. Ze zijn dus allemaal origineel en daarmee ook nog eens authentiek. Zo kun je de handbeschilderde tegels als voordeel zien.

Kleurverandering

Veel badkamers krijgen weinig licht binnen en daar kunnen de beschilderde cementtegels prachtig tot hun recht komen. Maar op plekken waar wel veel zon komt, is er een risico op verkleuring van de tegels. Dat is zonde van de mooie patronen en de algehele uitstraling van de tegels. Je kunt een beschermende laag over de tegels laten plaatsen, maar de verkleuring blijft op de loer liggen. Bedenk dus goed of je voor handbeschilderde cementtegels wil gaan op je vloer, als er ook een risico op verkleuring is.