Houtlook tegels

Met houtlook tegels creëer je de look en feel van hout in je huis, zonder dat je van hout gebruik hoeft te maken. Logisch, je werkt namelijk met tegels. Het zijn dus tegels die ogen als hout. Misschien vraag je je af of dit wel mogelijk is en of het er niet gewoon heel vreemd uit ziet. Dat is zeker niet het geval. Vandaag de dag kunnen talloze materialen zo behandeld worden dat ze ogen als echt hout. Daarmee haal je de authentieke en klassieke look van hout in huis, maar heb je de voordelen van vaak duurzamere materialen dan hout.

Hout is nu eenmaal gevoelig voor allerlei invloeden en vereist bovendien veel onderhoud. Met houtlook tegels heb je dus de voordelen van de houtlook, zonder de nadelen van het hout.

De basis: keramische tegels

Houtlook tegels zijn doorgaans keramische tegels. Keramische tegels worden gemaakt van keramiek. Het proces gaat om het bakken van klei of leem. Dit materiaal wordt daardoor hard en zo wordt een keramische tegel gemaakt. Daarna wordt de keramische tegel behandeld om de houtlook aan de tegel toe te voegen. Dit gaat met een glazuurlaag. Dat kun je vergelijken met een laag verf. Die laag bevat kleur en daar wordt ook structuur in aangebracht. Zo ontstaat die look van hout en krijg je houtlook tegels. Houtlook tegels kunnen in lichte en donkere tinten worden gemaakt.

Voordelen ten opzichte van echt hout

Echt hout heeft vooral veel nadelen. De levensduur is een stuk korter dan die van keramiek, het is gevoelig voor vocht en vuil, het vereist regelmatig onderhoud en het is ook nog gevoelig voor warmte en kou. Hout zet uit en krimpt in door temperatuurverschillen. Daar heb je met houtlook tegels geen last van. Bovendien zijn houten vloeren niet geschikt voor vloerverwarming. Keramische tegels daarentegen zijn hier juist ideaal voor. En als het buiten warm is, blijven je houtlook tegels binnen lekker koel. Dat is ook wel prettig.

Houtlook tegels vereisen weinig tot geen onderhoud. Met licht schoonmaakmiddel of een vochtige doek ben je vaak al klaar. Hout moet regelmatig geschuurd en geverfd worden en is ook nog lastig schoon te maken. Hout gaat ook nog op ten duur rotten, en hoewel goed behandeld en onderhouden hout lang mee kan gaan, hebben tegels een veel langere levensduur. Je kunt tegels veel langer in je huis laten liggen. En ze kraken ook niet, wat houten vloeren wel weer kunnen doen.

Nadelen

Een nadeel van houtlook tegels, en eigenlijk van tegels in het algemeen, is dat ze zonder vloerverwarming in de winter ook vrij koud aanvoelen. Wat dat betreft kun je als je kiest voor een tegelvloer het beste direct vloerverwarming aan laten leggen. Dat betekent wel dat je nog meer geld kwijt bent. Dan ben je wel voorlopig klaar.

Een ander nadeel is dat het toch geen echt hout is. De houtlook tegels zijn goede replica’s van hout, maar het blijven tegels. Ze voelen niet als hout en het is ook geen hout. Het is enkel voor het oog dat het hout is. Als je de echte structuur van hout of het gevoel van echt hout het liefst in huis wil, dan zijn houtlook tegels geen goed alternatief. Hoewel het een duurzamere optie is die oogt als hout, blijft het toch een ander materiaal. Dat is voor sommige mensen de doorslaggevende factor om toch echt hout te gebruiken.