Vloertegels lijmen

vlakke vloerJe kunt in iedere woning en ruimte vloertegels leggen, mits je vooraf goed kijkt naar de ondergrond waar je mee te maken hebt. Wil je de vloertegels lijmen, zorg er dan voor dat de ondergrond hier goed voor geschikt is en ga hier eventueel eerst mee aan de slag. In veel gevallen zal je te maken hebben met een cementdekvloer of een anhydrite gietvloer, maar in andere gevallen ligt er bijvoorbeeld al een tegelvloer. Je kunt vloertegels lijmen op het moment dat de vloer volledig egaal is, dus ga grondig na of deze overal mooi vlak is. Let bovendien op losliggende stukken, aangezien die tijdens het leggen van de vloertegels voor problemen kunnen zorgen. Is de vloer niet helemaal egaal? Kijk dan naar de mogelijkheden van vloertegels in de specie en vloertegels in de mortel.

offerte aanvragen

Het is daarnaast van belang om de ondergrond vrij te maken van stof, vet en/of lijmresten. Je kunt de vloertegels lijmen wanneer de vloer zowel egaal als schoon is, dus maak ook zeker een keer gebruik van de stofzuiger. Met name stof zorgt ervoor dat de lijm niet goed zal hechten, waardoor je de vloertegels niet goed kunt leggen. Maak je gebruik van vloerverwarming? Dan kun je de vloertegels lijmen door gebruik te maken van flexibele tegellijm. Dit zorgt ervoor dat de tegels wat kunnen ‘werken’, wanneer ze te maken krijgen met verschillende temperaturen.

De juiste voorbehandeling

Je kunt de vloertegels lijmen op het moment dat de ondergrond hiervoor geschikt is. Ga je vloertegels leggen, zorg er dan in ieder geval voor dat je de tegels controleert op hun kleur- en formaatnummer. In sommige gevallen verschillen de diverse partijen die je aanschaft wat van kleur of formaat, waardoor je daar al direct rekening mee kunt houden. Tijdens het leggen zal je dit veel minder snel opmerken, dus kijk hier vooraf goed naar. Op deze manier voorkom je dat  je na het lijmen van de tegels er achterkomt dat de kleur toch niet helemaal overeenkomt.

Het is vervolgens van belang om de diverse tegels te verspreiden en te mixen, dus ‘schud’ de diverse partijen als het ware door elkaar. Op die manier zorg je ervoor dat eventueel minimaal kleurverloop mooi verspreid over de gehele vloer komt te zitten. Je kunt dan vloertegels lijmen zonder dat je later de volgorde van werken in de kleur terug zal zien. Bij de betere tegels wordt dit al in de fabriek gedaan, zodat je deze stap zelf over kunt slaan.

Zet de tegelvloer uit

Ga je de vloertegels lijmen, dan zet je ze vast op hun definitieve plaats. Het is daarom van belang om het tegelwerk uit te zetten. Zorg ervoor dat je dit symmetrisch doet. Dat betekent dat je zowel links als rechts tegen de muur hetzelfde snijstuk gebruikt. Is er in de kamer een duidelijke zichtkant aanwezig? Dan kun je hier eventueel van afstappen tijdens het vloertegels leggen.

Vloertegels lijmen

vloertegels snijdenTenslotte kun je de vloertegels lijmen, door gebruik te maken van de juiste lijm. Houd er bij een hardere tegel zoals gres of percelenato rekening mee dat je een betere lijm kiest, of dat je bij witte marmer of een castello tegel lijm gebruik die door de tegel kan trekken.

Volg de aanwijzingen op de gebruiksaanwijzing voor het mixen van het product en vul de tegels vervolgens voor 80% met lijm. Je kunt dan vloertegels lijmen, zonder dat je last krijgt van lelijke lijmsporen. Tijdens het vloertegels leggen gebruik je de tegelsnijder om ze op maat te maken. Houd er tenslotte rekening mee dat je de kleur van de voeg zelf kunt kiezen, maar dat een te lichte kleur het tegelwerk vaak niet zal overleven.

offerte aanvragen