Keramische tegels

Wie naar tegels kijkt, kan keramische tegels overwegen. Keramische tegels zijn heel gangbare tegels die in talloze varianten voorkomen en gemaakt kunnen worden. Je vindt ze in de bouwmarkt of online. Je kunt ze kant-en-klaar of op maat kopen. Tegels, dus ook keramische tegels, kun je zowel zelf leggen als laten leggen. Meestal is het verstandig om de tegels te laten leggen door een professional. Zo weet je zeker dat ze goed en egaal gelegd worden en zo netjes mogelijk worden afgewerkt.

Waar bestaan keramische tegels uit?

Keramische tegels worden gemaakt van leem of klei. Dit materiaal wordt gebakken met zand. Zo worden tegels van keramiek gemaakt. Keramische tegels zijn dus gewoon keramiek. Keramische tegels kunnen ook een glazuurlaag krijgen. Ze worden overal in en buitenshuis toegepast. Of dat is in ieder geval mogelijk. Keramiek kan heel fragiel zijn. Daarom is het handig om goed op de kwaliteit van je keramische tegels te letten. Zo profiteer je optimaal van je tegels.

Voor binnen

Binnen worden keramische tegels vaak gebruikt in keukens en badkamers. Ze ogen vaak natuurlijk en zijn gemakkelijk schoon te houden. Daarom zijn ze zo ideaal voor dit soort ruimtes. Ook zijn ze goed bestand tegen het vocht. Keramische tegels voor binnen zijn vaak glad. Ze worden soms geglazuurd. Dan ogen ze gladder. Maar vooral wordt dat gedaan omdat ze zo vuil kunnen weren. Dat maakt ze voor een keuken ook zo geschikt. Bovendien zijn ze gemakkelijk schoon te houden. Dubbel gebakken keramische tegels zijn nog beter bestand tegen vocht.

Voor buiten

Dat geldt ook voor keramische tegels voor buiten. Buiten hebben keramische tegels een dikkere oppervlakte nodig. Als ze binnen geplaatst worden, wordt dit op een beton laag gedaan. Je kunt buitentegels ook voor binnen gebruiken, maar binnen tegels zijn niet geschikt om buiten te leggen. Buiten zijn keramische tegels goed geschikt als tuintegels bijvoorbeeld. Ze zijn stroever dan tegels voor binnen. Ook zijn ze beter bestand tegen invloeden van het weer. Dat kan binnen natuurlijk geen kwaad, maar is wel een belangrijk verschil waar je rekening mee moet houden.

Voordelen

Keramische tegels hebben een hoop voordelen. Zo zijn ze gemakkelijk in onderhoud en werken ze heel goed in keukens en badkamers. Dit omdat ze goed bestand zijn tegen vocht en vuil. Zeker als ze dubbel gebakken en geglazuurd zijn. Ook als je je keramische tegels zat bent, kunnen ze wat opleveren. De tegels kunnen namelijk gerecycled worden. Er worden dan nieuwe keramische tegels van gemaakt of het wordt in asfalt verwerkt. Keramische tegels hebben doorgaans een lange levensduur vanwege de hardheid van de tegels.

Nadelen

Daarentegen zijn ze wel vatbaar voor beschadigingen. Als je bijvoorbeeld uit een keukenkastje iets van zwaar glas op de keramische vloer laat vallen, kan de tegel breken of afbreken. Dat is wel een nadeel. Ook zijn keramische tegels aan de prijzige kant. Voor een budgetvriendelijke betegeling, kun je dus beter voor een ander soort tegels kiezen voor je keuken, badkamer, tuin of ergens anders. Wel hebben keramische tegels veel mogelijkheden in kleuren en structuren. Die optie heb je niet altijd in tegels.